Columns en artikelen
Wat zijn de bouwstenen voor succesvolle teams?
Het meeste werk in organisaties wordt vandaag de dag door teams verzet. Succesvolle leiders zijn vrijwel altijd mensen die goed in teamverband kunnen werken. Maar waarom zijn sommige teams succesvol en falen andere hopeloos? Hoe kun je een topteam opbouwen?
De kunst van het complimenteren
In veel teams (en relaties) is de verhouding tussen complimenten en kritiek volledig zoek. Ik weet nog goed dat mijn zoon voor het eerst sommen maakte op de basisschool. Hij had ze alle tien goed. Toen hij het blaadje terugkreeg stond er bovenaan ‘nul fout’. Waarom had de juffrouw niet opgeschreven hoeveel antwoorden er goed waren?
Jongleren kun je leren
Als leidinggevende heb je slechts een beperkte hoeveelheid tijd tot je beschikking en een altijd toenemende hoeveelheid taken om uit te voeren. De week is gevuld met vergaderingen, telefoongesprekken, crisissen, afspraken en administratieve bezigheden. Vaak...
Hoe ga je constructief met conflicten om?
Veel teams hebben niet geleerd om goed met conflicten om te gaan omdat dit in traditionele organisaties vaak bij managers wordt neergelegd. Bij zelfsturing of zelforganisatie moeten de teamleden hun eigen conflicten oplossen. Hoe doe je dat op een vruchtbare manier?
10 leiderschapslessen uit de natuur
Veel bedrijven worden door de COVID19 pandemie geconfronteerd met een afnemende vraag naar hun producten en diensten. Er spelen vragen zoals: hoe overleven we deze crisis? Moeten we ons bedrijf anders gaan vormgeven? En hoe dan?
Verbindende communicatie: de taal van je hart
Waarom begrijpen we elkaar vaak zo slecht? Volgens de Amerikaanse klinisch psycholoog Marshall B. Rosenberg (1934) is de manier waarop we communiceren – meestal onbedoeld – gewelddadiger dan we beseffen doordat de uitdrukkingen die we gebruiken vaak nodeloos beschuldigend zijn.
Waarom stress geen vijand is maar een vriend
Het aantal mensen dat kampt met stress gerelateerde klachten is de afgelopen jaren fors toegenomen. Met name onder jonge werkenden in de leeftijd van 18 t/m 34 jaar. Ongeveer 3,3 miljoen mensen hadden in 2022 last van een psychische aandoening zoals een angststoornis....
Er wordt ons een burn-out epidemie aangepraat…
Volgens een recente publicatie van TNO hadden in 2022 1,6 miljoen Nederlandse werknemers last van burn-out gerelateerde klachten. Veel mensen schrikken als ze zo’n bericht lezen. Maanden niet kunnen werken omdat je ‘opgebrand’ bent geraakt is een beangstigend scenario. Maar kloppen deze cijfers en conclusie eigenlijk wel? Of laten we ons massaal bang maken voor een beroepsziekte die niet in deze omvang bestaat?
Van veroordelen naar ontwikkelen
Steeds meer leidinggevenden en medewerkers zetten vraagtekens bij de jaarlijkse evaluatiecyclus. Waar gaat het mis? Hoe kun je deze ontmoeting, die soms aanvoelt als een vonnis, veranderen in een positieve gebeurtenis? Welke elementen zorgen ervoor dat je echte communicatie ervaart, die verder gaat dan het invullen van papierwerk voor de HR afdeling?
Wat zijn jouw dromen voor 2022?
Op zondag 26 december j.l. overleed de anglicaanse emeritus aartsbischop Desmond Tutu. Afgelopen jaar las ik "Het Boek van Vreugde" dat Douglas Abrams schreef op basis van gesprekken die hij met hem en de Dalai Lama voerde. Hierin vertelt Desmond Tutu hoe we...
Wat voor leiderschap vraagt een innovatieve organisatie?
Klantvragen en behoeften van medewerkers veranderen zo snel dat de traditionele manier van werken tekort schiet. Waar komt de belangstelling voor wendbaarheid en vernieuwing eigenlijk vandaan? Hoe kun je de autonomie van medewerkers vergroten? Wat vraagt dit van jou als leidinggevende?
Word je als een boom of blijf je een eikel?
Veel Nederlandse leidinggevenden zijn trots op hun leiderschapscapaciteiten. Uit recent onderzoek van het tijdschrift Management Team blijkt dat ze hun leiderschapsstijl beoordelen als benaderbaar, mensgericht, stimulerend, ruimte gevend en inspirerend. Klinkt goed, toch? Er is alleen één probleem.
Waarom kun je beter in september beginnen met goede voornemens dan in januari?
Voel je je gemotiveerd om na de zomervakantie een nieuw begin te maken? Een nieuwe periode (zoals aan het werk gaan na een vakantie) stimuleert veel mensen om een frisse start te maken. Hoe pak je dat aan?
Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
DWDD is niet de enige burn-out fabriek die tientallen mensen ziek en ongelukkig heeft gemaakt. En Matthijs is niet de enige Nederlander die uit verbinding is geraakt met een crisis als gevolg. Er zit een Matthijs van Nieuwkerk in ons allemaal.
Werkdruk op zich bestaat niet, maar je kunt het wel creëren
In steeds meer sectoren gaan werknemers gebukt onder toenemende werkdruk, zo berichten het CBS, de Kamer van Koophandel en diverse werkgeversorganisaties op basis van de Conjunctuurenquête Nederland. Als oorzaak wordt het huidige personeelstekort genoemd. Hierdoor...
Hoe zorgen we voor meer bevlogenheid?
Met bevlogen werknemers werk je plezieriger samen en kun je als organisatie superieure prestaties neerzetten. Waar komt de toegenomen belangstelling voor engagement vandaan en hoe stimuleer je dit?
Mechanisch of organisch veranderen, wat kies je?
Veel veranderinitiatieven worden nog op een mechanische manier aangepakt en top-down opgelegd. Hierdoor wordt het initiatief van medewerkers onbedoeld aan banden gelegd. Hoe dat te voorkomen?
Aandachtspunten bij het ontwikkelen van visie
Zoals bomen zonlicht nodig hebben om te kunnen groeien en vrucht te dragen, zo hebben organisaties een perspectief nodig waar ze zich op kunnen richten. Maar hoe zorg je ervoor dat je medewerkers dit beeld helder voor ogen hebben?